Powered By Blogger

vineri, 14 septembrie 2012

Magazinul de sinucideri, Jean Teule

La recomandarea Oanei am reușit să citesc Magazinul de sinucideri, de Jean Teule. Nu știu de ce mi-a luat așa de mult să scriu recenzia, but here it is. Deși pare macabru încă din titlu, cartea surprinde cu fiecare pagină citită.


Sloganul Magazinului de sinucideri este  ‘’Vous avez raté votre vie ? Avec nous vous réussirez votre mort !’’ (Vi-ați ratat viața? Cu ajutorul nostru, veți reuși să muriți!) Cartea este o combinație de umor negru și dramă. Firul narativ urmărește destinul familiei Tuvache. Toți membri familiei poartă nume ale unor ucigași faimoși și împărtășesc părerea că viața e o mare deziluzie, că nu merită trăită și că trebuie curmată cât mai repede.

Toți în afară de mezinul Alan, care este de un optimism incurabil, sunt obsedați de a curma cât mai repede viețile oamenilor care calcă pragul magazinului. Treptat, macabrul Magazin de sinucideri se transformă într-un loc vesel și plin de speranță.

Comerțul de obiecte mortuare pare să se ducă de râpă în urma schimbărilor pe care Alan le face în rândul familiei sale. Finalul cărții este neașteptat. Pe mine m-a lăsat vreo câteva minute bouche-bee. E o carte ce merită citită. Puteți găsi cartea la Editura All.

2 comentarii: