Powered By Blogger

vineri, 12 octombrie 2012

Pe cand eram o opera de arta, Eric Emmanuel Schmitt

Cine nu visat sa devina obiectul admiratiei si sa fie in centrul atentiei? Prin cartea sa, Pe cand eram o opera de arta, Eric Emmanuel Schmitt reuseste sa transpuna cititorul in gandurile unui om obisnuit care devine o adevarata opera de arta.




Aceasta este promisiunea pe care un reputat si excentric sculptor i-o face unui om care este in pragul sinuciderii. Acest Binefacator, mereu dornic sa scandalizeze, ii propune unui om disperat, care simte ca nu mai are ce sa piarda o noua existenta, mai putin anosta. Acesta nu are nimic de pierdut in afara de libertatea sa.

Cu noua sa identitate de statuie vie, Adam bis devine mai celebru decat insasi Gioconda. Lucrurile incep sa se schimbe in momentul in care Adam bis constientizeaza statutul sau de Golem. Omul dinauntrul statuii se razvrateste. In consecinta, creatia incearca sa fuga de creator si sa isi reia viata de Om.
Dragostea il impinge sa-si regaseasca umanitatea si sa-si redobandeasca libertatea pierduta.

Va reusi el sa cunoasca fericirea absoluta intr-o lume care este stapanita de narcisism, de un cult absurd al simulacrelor si a pastrarii aparentelor, si de puterea zdrobitoare a imaginii?

Multi critici literari au comparat acest roman cu celebrul Faust, de Goethe. E o carte care intriga, socheaza si atrage prin acest subiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu