Powered By Blogger

duminică, 10 februarie 2013

Jocul cu margele de sticla, Herman Hesse

Jocul cu margele de sticla e a treia carte scrisa de Herman Hesse pe care am citit-o. Spre deosebire de Lupul de stepă sau Narcis și Gură-de-Aur,  acest roman e mai voluminos, deci necesită mai mult timp.
La prima impresie, cartea nu e chiar atât de rea. După ce am terminat cartea, am avut câteva momente de wow! interior.



So, despre ce e vorba? Romanul lui Hesse spune povestea lui Joseph Knecht, un băiat care trebuie să treacă prin toate etapele Ordinului Castalian, pentru a deveni Magister al Jocului cu mărgele de sticlă. Dacă are sens  fraza asta, probabil că știți despre ce e vorba in roman.

Anyway. Cartea este scrisa de un membru necunoscut al Ordinului Castalian care spune povestea lui Joseph Knecht. Jocul cu margele de sticla este un joc de tip intelectual care include toate domeniile legate de procesul invatarii, desi originile jocului tin de sfera teoriei muzicale.

Ordinul Castalian este o societate monahala al carei scop este de a asimila cunostinte. In afara de profesori pentru societatea din afara, acest Ordin nu produce altceva. Knecht detine un intelect deosebit, care il ajuta in ascensiunea sa cate titlul suprem de Magister al Jocului, si implicit cel mai bun "jucator" de pana acum.

Dincolo de ambitia lui Knecht de a ajunge cat mai sus in rang, cartea inchega aspecte din spiritualism, elitism, intelectualism si modalitatea potrivita de a solutiona problemele societatii.

Recomand aceasta carte celor carora le plac romanele initiatice, Hesse sau curentul Budist. Desi volumul cartii este impresionant (nu se compara cu Razboi si pace, but still... :) ), te intriga si te obliga sa o citesti pana la capat.

7 comentarii:

  1. buna ziua! inca n-am terminat de citit cartea, sunt pe la jumatate si deja sunt fascinat de carte, e super, fara cuvinte, desi la unele pagini citesc de mai multe ori fraza ca sa o inteleg, cu siguranta va ramane in memoria mea ca o carte cu adevarat speciala!

    RăspundețiȘtergere
  2. intr-adevar, necesita mai mult timp si e mai greu de digerat, insa eu zic ca merita fiecare pagina. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este, de departe, cea mai buna carte scrisa de Hermann Hesse si una din cele mai bune carti ale literaturii universale. Iar subiectul este cu mult mai complex si mai nuantat decat l-ati prezentat (probabil din lipsa de spatiu); este vorba despre o competitie permanenta între 2 lumi, cea a spiritului - Castalia si cea a vulgului, a noastra. Fiecare aduce argumente si contraargumente. Cititorul e lasat (cu o usoara tenta finala de indrumare spre una din cele 2 lumi) sa aleaga lumea care i se potriveste. Este un roman superb care mie mi-a schimbat intreaga conceptie de viata. Caci ideea principala este de a te pune in slujba mai-binelui, de a te autodepasi (nu e vorba nicidecum de ambitie! daca folositi acest cuvant nu ati inteles nimic din caracterul lui Joseph Knecht), de a te așeza cât mai ferm si cat mai deplin în slujba a ceea ce se află mai presus de noi, de persoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  4. O carte valoroasă, o carte document! De citit

    RăspundețiȘtergere
  5. O carte valoroasă, o carte document! De citit

    RăspundețiȘtergere